Ohjeita avokadon kasvatukseen

© 2020 Hajavalo blogi


Avokado (Persea americana) huonekasvina jakaa mielipiteitä. Olen kuullut sitä pidettävän rumana ja vaikeahoitoisena kasvina, joka ei maksa vaivaa. Silti siitä on tullut yksi suosituimmista kotona idätettävistä eksoottisista hedelmistä. Ajatuksena avokadon idättäminen voi kuulostaa helpolta. Huuhdot vain siemenen, laitat sen multaan ja vettä perään. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, joten heität pettyneenä siemenen multineen menemään. Kuulostaako tutulta?

Jos kuulostaa, et ole yksin. Näitä tarinoita kuulee välillä, jostain syystä kaikki siemenet eivät idä. Kuten aiemmin kerroin, olen tänä keväänä onnistunut idättämään toisen avokadoni ja uskon keksineeni takuuhyvän reseptin, jonka avulla sinäkin onnistut saamaan avokadosta kivan huonekasvin, mikäli olet tähän asti epäonnistunut tai aiot kokeilla ensimmäistä kertaa.


© 2020 Hajavalo blogi

Vaihe 1.

Valitse kaupan hedelmähyllyltä hyvännäköinen, kypsä avokado. Kun halkaiset sen kotona, varo vahingoittamasta siementä. Huuhtele siemen huolellisesti lämpimällä vedellä, kunnes kaikki hedelmäliha on irronnut ja siemen pinta on puhtaan kiiltävä. Kuivaa siemen hellästi.

Usein siemeneen jää ohut, ruskea kuori, jonka voit antaa irrota itsestään. Kuori irtoaa nopeammin, kun siemen saa kuivua aurinkoisella paikalla. Aseta siemen talouspaperin tai vastaavan päälle, se imee siemenestä kosteutta ja edesauttaa kuoren irtoamista. Muutaman päivän päästä ruskea kuori on irroteltavissa.


© 2020 Hajavalo blogi

Vaihe 2.

Jotkut laittavat avokadon suoraan multaan, mutta itse olen katsonut hyväksi juurruttaa siementä vesilasissa ennen ruukuttamista. Lasin läpi näkee siemenen eri vaiheet ja juurien kasvun, mitä on mukava seurata.

Laita kädenlämpöistä vettä vesilasiin tai pulloon. Jos laitat siemenen pullon suulle, et tarvitse erillisiä pidikkeitä. Lasissa on mielestäni se hyvä puoli, että vettä voi lisätä liikuttelematta siementä. Vesilasiin siemenen saa tuettua kolmella hammastikulla, jotka kannattaa tökätä kevyesti siemenen sileisiin urattomiin kohtiin, noin 45 asteen kulmaan. Lisää vettä puoleenväliin siementä. Huomaa, että siemenen kantapuolen on oltava alaspäin.


© 2020 Hajavalo blogi

Ensimmäiset itämisen merkit voivat ilmaantua viikon ja jopa kuukauden kuluttua. En itse vaihtanut avokadoille vettä missään vaiheessa, vaan lisäsin sitä aina vedenpinnan laskiessa. Aluksi siemenestä työntyy valkoinen pääjuuri, jonka kannattaa antaa haaroittua vesilasissa rauhassa. Kun kasvilla on reilu juuriverkosto ja varsi – ehkä jopa ensimmäiset lehdet – aluillaan, sen voi siirtää multaan.

Vaihe 3.

Valitse pieni ruukku, jossa juurilla on sopivasti tilaa. Liian isossa ruukussa avokado kasvattaa vain juuriaan ja varren kasvu voi pysähtyä. Mullaksi sopii kevytravinteinen kaktusmulta, jota voit kastella samalla vedellä, jossa kasvi on itänyt. Istuta kasvin siemenineen niin, että multa peittää noin puolet siemenestä. Avokado irrottautuu siemenestä itse sitten, kun ei enää tarvitse sitä. Väkisin siementä ei kannata irrotella.


© 2020 Hajavalo blogi

Avokado nauttii kasvaessaan auringonvalosta ja lämmöstä, muttei pidä jatkuvasta porotuksesta. Multa kannattaa aluksi pitää kosteana, muttei läpimärkänä, jotta juuret eivät tukehdu ja mätäne. Kasvin kasvaessa se tarvitsee isomman ruukun ja lannoitusta. Talvisin kastelua vähennetään. Ensimmäinen talvi on avokadolle haasteellisin. Voit koittaa auttaa kasvia sumuttelemalla sitä usein ja käyttämällä kasvivaloa tai siirtämällä sen niin lähelle ikkunaa kuin mahdollista.

Isompi avokadoni ei ole onneksi ollut kastelun suhteen kovin kranttu. Se ilmoittaa vedentarpeesta pistämällä lehtensä alaspäin suppuun, ikään kuin suojakseen tai estääkseen kosteuden haihtumisen mullasta. Vettä saatuaan se nostaa lehdet taas koholle. Lannoitetta lisään silloin tällöin kesäkautena ja mullat olen vaihtanut pari kertaa. Joka kesä se tekee runsaasti uusia lehtiä ja pudottaa muutaman alimman pois, runkokin vahvistuu vuosi vuodelta.

Avokado on oman kokemukseni mukaan kestävä huonekasvi, jonka jokakesäinen kasvupyrähdys ei jää huomaamatta. Jos päätit kokeilla avokadon kasvatusta näillä ohjeilla, tule kertomaan kuinka kävi. Onnea kokeiluun!


This post is devoted for all of you who’ve tried to grow an avocado at home and failed. I want to share with you few tips that’ve been useful for me while growing my first avocado which is about three years old now. I also planted one this year and it’s already growing successfully.

First you should pick a mature and good-looking avocado fruit. Be careful while splitting the fruit so you don’t accidently injure the seed. Wash the seed entirely and leave it dry on a paper towel until its skin starts to break. Peel the dry shell of and put tree toothpick into the seed about 45-degree angle. Put them into smooth spots – the lines in the seed should be avoided. Make sure that thinner head is upwards.

Place the seed on a water glass and wait. Wait, wait and wait. For me it took few weeks before I saw any signs of life in the seed. When the water level gets low, don’t change the water. Just fill the glass as it was. Eventually white roots will appear and after their grown big enough the avocado is ready to plant. Choose a small pot and sandy soil. Water and mist the plant regularly.

In my opinion avocados aren’t that requiring. I forgot to water them every now and then but they’re still growing well. Probably the first year is the most critical time, especially the dark and cold seasons. But after that, I bet it gets easier to keep them pleased. Hopefully you find these tips useful. If you got any questions I’m happy to help as far as I can.

0 kommenttia