Tomaatit itävät sittenkin

© 2023 Hajavalo blogi

On taas tämä aika vuodesta ja ollaan viimein päästy asettumaan nykyiseen kotiin. Parina kesänä ei ole tullut muuttojen takia laitettua juurikaan istutuksia ja kasvien kanssa elo on ollut lähinnä niiden hengissä pitämistä vaihtelevin tuloksin. Mutta ei siitä enempää tässä vaiheessa, vaan mennään itse asiaan eli kevätkylvöihin.


© 2020 Hajavalo blogi


Laitoin maaliskuussa itämään kaikenlaista hyötykasvia kasvivalon voimin. Siemenet olivat melko vanhoja eikä odotukset olleet korkealla. Tässä vaiheessa tomaatit ja persiljat näyttävät menestyvän parhaiten – tai siis menestyvän ylipäätään – ja arvelin, että voisi olla hyvä aika siirtää tomaatin poikaset omiin yksiöihinsä. Ehkä, jos olisin kylvänyt taimet vähän harvempaan, olisin malttanut koulia ne myöhemmässä vaiheessa. Voin luvata, ettei tässä tapahtunut tämän projektin ensimmäinen eikä viimeinen virhe.


© 2023 Hajavalo blogi


Valitsin kaksi tomaattilajiketta, jotka molemmat tekevät punaisia keskikokoisia tomaatteja. Money makerilla ja ranskalaisella St. Pierrella on hyvin samantyyliset hoito- ja kasvatusohjeet, mikä tietysti helpottaa omaa osaani. Tomaatteja esikasvatetaan huoneenlämmössä pari kuukautta, kunnes ne istutetaan ulos. Taimimullan sijaan käytin yrttimultaa, sitä kun sattui sopivasti kotoa löytymään. Ehkä tämänkin voisi virheeksi laskea. Kunhan taimet vielä vähän kasvavat, niin vaihdan niille sitten asianmukaisemman kasvualustan.


© 2023 Hajavalo blogi

Olen kasvattanut tomaatteja kerran aiemmin siemenestä. Silloin taisin kylvää ne vähän myöhemmin keväällä, mutta satoa riitti hyvin syksylle asti. Nykyisessä asunnossa on lasitettu parveke, mikä toivottavasti saa tomaatit innostumaan ja tekemään paljon hedelmää. Jonkinlainen altakastelusysteemi voisi olla hyödyllinen hankinta tomaateille täksi kesäksi. Veden menekki kun on niillä melkoinen.


© 2023 Hajavalo blogi

Vielä toistaiseksi pidän taimet sisätiloissa lampun alla ja annan vahvistua tutuissa olosuhteissa ennen kuin vien ne ulos. Toivon, ettei varhainen koulinta ollut taimille kohtalokas. Juuret olivat taimilla hyvin hennot ja vaikka nostelin ne lusikan avulla mullasta hyvin varovasti, vaurioituivat muutamat juuren alut väkisinkin. Ensi vuonna ollaan ehkä taas vähän viisaampia.


© 2023 Hajavalo blogi


Kahden eri lajikkeen kasvatus samanaikaisesti on kiinnostavaa seurattavaa. Taimilla on purkeissaan tunnistemerkinnät, joista erotan, kumpi on kumpaa lajia. On kiva nähdä, millaisia eroja niillä on yhtenevästä hoidosta huolimatta kasvuvauhdissa tai -tavassa. Ja vaikka viherpeukaloni onkin ollut näiden kanssa nyt vähän missä sattuu, toivotaan, että loppukesästä saadaan tomaatit myös makuvertailuun.


Last month I planted some tomato seeds. I thought now it could be the right time to transfer the seedlings into their own pots, but maybe it was a bit too early for that. I hope they grow strong dispite my bad plant parenting skills. Anyway, I have two kinds of tomato species: Money Maker and St. Pierre and it's nice to see how they grow different. The care instructions are about the same. After two months they're ready to move out to the balcony and I'll change the soil some better kind. Exciting!

0 kommenttia